Et bilde av noe

5 tips for en digital sikker sommer

Etter flere år som turist i eget land er de fleste av oss reisesyke og klar for noen uker med garantert sol og temperaturer over 20 grader. Samtidig opplever vi at trusselen via det store nettet er større enn noen gang, og metodene for å få tilgang til identiteter og bankkontoer blir mer og mer sofistikerte.

Når du er på ferie, bør du tenke litt ekstra på sikkerheten for PC og telefon. Vi glemmer ofte hvor mye sensitive data vi lagrer på enhetene våre, og hvor lett det faktisk er å få tilgang dersom vi  ikke er forsiktig.

Før du pakker kofferten og setter deg på et fly, tog eller buss, anbefaler vi at du leser deg gjennom denne sjekklisten for å sikre at dataene dine trygg mens du hygger deg med en Pina colada.

 

1.       Ikke koble deg til ukjente trådløse nettverk

Cirka 45% av oss vil koble oss til trådløst nett på flyplasser, og 50% kobler til wifi på hotellet. Offentlig nett er en stor sikkerhetsrisiko. Du bør aldri koble på nettbank, skrive inn passord eller bruke kredittkort når du er på et offentlig nettverk. Alltid bruk ditt eget nett via mobil, om mulig. Endre også innstillingene slik at enheten «spør før tilkobling», på denne måten kobler ikke enheten din seg til offentlige nettverk automatisk.

2.       Oppdater passord og bruk to-faktor autentisering

Før du reiser bør du se over passordene du bruker, har du samme passord for flere tilganger? Er det passord som er enkle å gjette seg til? Nå finnes det også mange ulike verktøy hvor du kan samle passordene dine, fremfor å bruke etternavnet ditt som passord på alt av tilganger. Der det er mulig bør du også slå på to-faktor-autentisering – for eksempel e-post, sosiale medier osv. En del phishing-angrep baserer seg også at de allerede har brukernavn og passord, ringer deg opp, og sier du vil få tilsendt en kode på SMS for å verifisere at det er riktig person. Koden er da to-faktor kode til de de prøver å logge på, når du leser den opp har de kommet seg forbi to-faktor uten å trenge telefonen din. 

3.       Skru av Bluetooth

Bluetooth er en måte for hackere å komme seg inn på telefoner og PC, slå derfor av når du er i utlandet. Du vil ikke invitere fremmede inn på systemene dine. Selv om det ikke er sensitiv informasjon på telefonen kan en hacker bruke tilgangen til å komme seg inn på andre områder.

4.       Vær varsom på ukjent e-poster

Sommeren er høysesong for gode tilbud på billige hotell, flybilletter osv. På grunn av kaos i flytrafikken i år vil nok flere prøver seg på e-poster med utrolig tilbud. Er du usikker på en e-post eller om du skal logge på et sted er det bedre å la være. Sjekk alltid avsendere på e-poster, de fleste svindelforsøk er enkle å oppdage via avsenders e-post.

5.       Oppdater PC

Oppdater alle enheter før du reiser på ferie, da er alle antivirusprogram oppdatert og du slipper bruke data fra telefonen for å oppdatere. Før du reiser anbefaler vi også at du tar back-up av alle data, dersom PC-en din blir stjålet har du i det minste fortsatt dataen tilgjengelig

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi vil sende deg eposter om nyheter, arrangement og webinar samt eksklusivt innhold om teknologi og trender.

Ansatt

Øyvind Tørlen

Leder Cloud

Ansatt

Birgitte Hoddevik

Markedssjef